EFT

handen

EFT / Emotional Freedom Techniques

Stress, we kennen het allemaal en we hebben het allemaal. De ene persoon meer dan de ander maar iedereen weet hoe het voelt als je hartslag omhoog gaat, spieren zich spannen en het bloed uit je gezicht trekt. Het is een overlevingsstrategie van ons lichaam, die ons helpt bij direct gevaar.

Stress is niet slecht, positieve stress of ‘eustress’ helpt ons topprestaties te leveren, gefocust te blijven en zorgt voor een scherpere geest. De problemen ontstaan pas wanneer de draaglast groter wordt dan de draagkracht. Op dat moment zijn de eisen die aan jou worden gesteld of die je aan jezelf stelt (draaglast) groter dan wat je aankunt (draagkracht). Het evenwicht tussen de factoren die spanning veroorzaken, stressoren, en de mogelijkheden om stress te voorkomen of er mee om te gaan slaat door naar de verkeerde kant. Als stress langdurig aanhoudt spreken we van chronische stress. Het kan langere tijd, soms wel jaren, duren voordat je de gevolgen ervan merkt.

Verschillende situaties kunnen stress veroorzaken Een hoge werkdruk is een vrij bekend voorbeeld, maar ook ziekte, een problematische relatie of geldzorgen kunnen voor veel stress zorgen. Als je draagkracht groot is kun je meer of grotere stressvolle situaties aan dan iemand die minder draagkracht heeft.

Met EFT kunnen we de draaglast verlichten. Alles heeft met de manier waarop we naar een gebeurtenis kijken te maken. En dat wordt dan weer bepaald door o.a. opvoeding en verleden. Een terrein waarop met EFT schitterende resultaten behaald worden.

Maar met EFT kun je ook je draagkracht verhogen, door je zelfvertrouwen te vergroten bijvoorbeeld. Mentale weerbaarheid is te versterken door gebeurtenissen en overtuigingen uit het verleden, die als trigger kunnen werken in de huidige situatie, aan te pakken. Hierdoor zijn ze geen belasting meer en voel je je sterker.

EFT gaat ook over empowerment, je krijgt de tools in handen om zelf in allerlei situaties de rust te bewaren.

Wat is EFT (Emotional Freedom Techniques)?

EFT combineert westerse kennis met oosterse wijsheid. Door te focussen op een herinnering en tegelijkertijd te kloppen op een aantal acupressuurpunten ontkoppelen we de emotie van de herinnering. Hierdoor maak je jezelf vrij van de stress die aan de herinnering was gekoppeld. Met als gevolg dat je in een vergelijkbare situatie nieuwe keuzes kunt maken.

Omdat de techniek zo eenvoudig te leren is, kan het worden gebruikt als een zelfhulpmiddel, die mensen in staat stelt om actief bij te dragen aan hun eigen bewustwordings- en ontwikkelingsproces. Tijdens elke workshop van i2 wordt EFT uitgelegd en aangeleerd.

Hoe verloopt een EFT-sessie?

Bij EFT klop je met je vingertoppen op punten van de meridianen op je lichaam terwijl je je concentreert op je fysieke, emotionele of psychische pijn en die benoemt. Tijdens de behandeling wordt gewerkt met korte zinnen en wordt het probleem in verschillende deelaspecten ontleed. Het kloppen zelf is totaal pijnloos en vormt de kern van de EFT behandeling.

Door het kloppen hef je energieblokkades, die ontstaan zijn als gevolg van het probleem, op. Energie kan weer stromen en het geheel voelt lichter. Dit kan gepaard gaan met gapen, ervaren van tintelingen in het lichaam, je kunt het warm of koud krijgen, kortom je lichaam is aan het werk om los te laten.

Onderzoek toont aan dat ook de hersenen tijdens een EFT behandeling meer in balans komen. Dit kun je ervaren als rust in je hoofd, ontspanning en soms het gevoel dat het probleem eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is.

Voor en na de sessie geef je de stress een cijfer tussen 0 en 10, daarmee maak je het voor jezelf makkelijk meetbaar of er verandering is. Na een EFT-behandeling kun je zo nagaan of en hoe het heeft geholpen. De meeste mensen voelen zich meer ontspannen en hebben meer positieve gedachten na enkele rondjes EFT. Het kan voorkomen dat een emotie juist intenser wordt. Dan ga je door met de techniek te herhalen, totdat je een 0 scoort.

Voor meer informatie over EFT en de werking van de hersenen, klik hier: EFT en wetenschap.

Download hier het instructieblad.

itoo instructie man

itoo instructie kind

itoo-coaching 2016 ©  All rights reserved.